Hoe ontstaat acne?

Hoe ontstaat acne?

Er zijn veel fabels en feiten bekend over het ontstaan van acne. Weet jij welke factoren wel en geen rol spelen? Lees verder in deze column.

Welke factoren spelen een rol?

Bij ontstaan van acne kunnen meerdere factoren een rol spelen.

Toegenomen talgproductie
De talgproductie wordt beinvloed door androgene, mannelijke hormonen. In de puberteit zorgen deze hormonen ervoor dat de talgklieren in het gelaat, op de borst en op de rug groter worden en meer talg produceren. Ook wordt de talg dikker van samenstelling. Dit zorg ervoor dat de uitvoergang van de talgklier verstopt raakt.Talgklierontsteking

Toegenomen verhoorning en afsluiting van de talgklier
Ook door de hyperkeratose(overmatige verhoorning) vernauwt de afvoergang van de talgklier en wordt de talgafvoer extra belemmerd. Uiteindelijk sluit de talgklier volledig af (obstructie) door de verhoorning.

Bacteriegroei in de talgklier
Als er teveel talg wordt afgescheiden en de talg niet af kan vloeien, kan de talg zich ophopen. Hierdoor raakt de uitvoergang van de talgklier verstopt. Door de opgehoopte talg zet de verstopte follikel steeds verder uit. Daarnaast zetten de bacteriën in de talgklier de aanwezige talg om in vetzuren. Deze vetzuren beschadigden de follikelwand. Uiteindelijk is de follikelwand zo beschadigd dat het open scheurt. Talg bevat verschillende bacteriën. De propionibacterium-acnes is de bacterie de acne veroorzaakt. De staphylococcus-epidermidis en de pityrosporum ovale veroorzaken geen ontsteking

Ontstekingen
Bij het openscheuren van de talg follikel komen de talg en vetzuren in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken daar een ontsteking. Dit zie je aan de rode bultjes (papels) en puskopjes (pustels)

Niet-hormonale factoren
Ook niet-hormonale factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van acne.

  • Cosmetica: Vooral cosmetica op oliebasis verstopt de poriën, kies een product op waterbasis
  • Chemische stoffen: bijvoorbeeld chloor, veel zwemmen droogt de huid uit. Hierdoor gaat de huid meer talg produceren
  • Mechanische factoren: door druk, wrijving en krabben kan de talgklier eerder barsten en kan er sneller een infectie ontstaan
  • Geneesmiddelen: Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking het ontstaan of verergeren van acne

Welke factoren spelen geen rol?

Voeding
Mensen denken vaak dat je van het eten van vette voedingsmiddelen een vette huid, en dus acne, krijgt, maar het is niet aangetoond dat voeding invloed heeft op acne. Wel kun je wat sterker reageren op bepaalde voedingsmiddelen, wat huidproblemen kan veroorzaken. Je kunt er dan voor kiezen deze voedingsmiddelen tijdelijk niet meer te nuttigen.

Hygiëne
Mee-eters (comedonen) en pukkels kunnen er vies uitzien. Dit betekent niet dat de huid ook vies is. Mensen met acne hebben vaak juist een te goede hygiëne. Veel wassen met water en zeep heeft vaak een averechtse effect. Zeep droogt de huid uit. Om de huid te beschermen tegen nog meer uitdroging, gaat de huid extra veel talg produceren. Met als gevolg een extra vette huid f meer acne.

Stress
Acne kan veel stress veroorzaken (bijvoorbeeld schaamte en onzekerheid). Omgekeerd is stress geen oorzaak van acne, maar kan stress de acne wel verergeren? Onder invloed van stress maakt het lichaam het hormoon glucocorticorsteroïden aan. Dit hormoon zorgt voor een daling androgene hormonen en testosteron, waardoor ook de talgproductie afneemt. Hierna maakt het lichaam een inhaalslag door deze hormonen sneller aan te maken. Hierdoor kan de acne erger maken.